Kuru Kayısı Nasıl Saklanır? Saklanma Koşulları Nelerdir?

Kuru Kayısı Nasıl Saklanır? Saklanma Koşulları Nelerdir?

Kuru kayısı nasıl saklanır ve saklanma koşulları nelerdir?” sorusu, pek çok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Kuru kayısı doğru koşullarda saklandığında uzunca bir süre tüketilebilecek besin değeri oldukça yüksek bir üründür. %84,75 karbonhidrat, %4,59 protein ve %0,69 yağdan oluşan kuru kayısı ideal sıcaklık ve nemde 1 yıla kadar bozulmadan tüketilebilir.

Kuru kayısı sindirim sistemi sağlığının korunmasına destek olur, göz sağlığını korur, kasların güçlenmesini sağlar ve kalp ritmini düzenler. Bunların yanı sıra yüksek miktarda potasyum içerdiği için metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklığı destekler. Bu nedenle sindirim sistemi rahatsızlığı olan ve kan veya kas hastalığı olan kişilerin kuru kayısı tüketmesi önerilir.

Kuru Kayısı Saklama Koşulları

Kuru kayısı doğru şartlarda saklandığında aylarca bozulmadan tüketilebilir. Uzmanlar besin değeri oldukça yüksek olan bu ürünün, düzenli olarak tüketilmesini önerir. 

Kuru kayısının sağlık açısından değerli bir besin olduğu özellikle son yıllarda dijital mecralar aracılığıyla çok sayıda kişi tarafından öğrenilmiştir. Bu farkındalığın artmasıyla birlikte kuru kayısı tüketimi, yurt içinde ciddi oranda artmıştır. Genellikle toplu satın alınan bu besinin, bir anda tüketilmesi sağlıklı olmayacağından dolayı doğru koşullarda saklanarak düzenli tüketilmesi önerilir.

Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de kuru kayısıların buzdolabındaki nemden etkilenmemesini sağlamaktır. Nemden etkilenmeyecek şekilde ambalajlanan kuru kayısıların bozulmaması için ayrı bir koruyucuya ihtiyaç yoktur.

Gün kurusu kuru kayısı, sarı kuru kayısıya kıyasen daha hassastır ve bu nedenle uygun olmayan koşullarda hızlıca bozulur. Uygun koşullar sağlandığında ise tazeliğini ortalama 1 yıla kadar koruyabilir.

Sarı kuru kayısı gün kurusu kuru kayısıya göre daha uzun ömürlüdür ve saklama koşulları nedeniyle bozulma olasılığı, çok daha düşüktür. Bunun nedeni ise kurutma tekniğidir. 

Günlük tüketilen kuru kayısıları buzdolabına bırakmak gerekmez ve kayısılar ortalama 1 hafta boyunca oda sıcaklığında bırakılarak bozulmadan tüketilebilir. Bu noktada kayısıların üzerini açık bırakmamaya dikkat edilmelidir. Özellikle gün kurusu kuru kayısı, tamamen doğal ve şekerli bir yapıya sahip olduğu için üstünün açık bırakılması, karıncaları ve arıları üzerine çekmesine neden olacaktır.

Etiketler: kuru kayısı, kuru kayısı nasıl saklanır, kuru kayısı çeşitleri
Ekim 05, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Uyarısı

Natulife olarak web sitesi deneyiminizi iyileştirmek için yasal mevzuata uygun çerezler (cookies) kullanmaktayız. K.v.k.k. Aydınlatma Metni İçin Tıklayınız. Sitemizde kalmanız halinde çerez erişimine izin vermiş sayılırsınız.